Tapas Haarlem

Veel mensen gaan geregeld tapas eten maar weten eigenlijk niet wat een tapa is en waar deze vandaan komen.

Van oorsprong is een tapa een hapje wat de eetlust opwekt en wordt gegeten in Spaanse cafés bij een alcoholhoudend drankje zoals bier, wijn of sherry.

In het binnenland van Spanje worden bij bepaalde bestelde drankje één of meerdere taps gratis gegeven.

De oorsprong van de tappa is nogal omstreden, de enige zekerheid is dat het woord afkomstig is van het Spaande werkwoord tapar.

Tapa betekent letterlijk deksel, er wordt verondersteld dat daarom het hapje werd gebruikt om een glaasje drinken af te dekken. Dit om bijvoorbeeld vliegen tegen te gaan in je drankje. 

In Spanje waardeert men de tapas en het eten in het algemeen om de versheid. Hierdoor kunnen ook relatief kleine eenvoudige gerechten wel populair zijn. 

Binnenstad Haarlem

Heerlijk struinen door de gezellige straatjes van de oude binnenstand van Haarlem.

Tapas een gewaardeerd hapje

Veel koks willen voldoen aan de hoge standaard en hun eigen niveau van koken ook omhoog brengen. Eigenlijk zijn de tapas een tussendoortje, ze worden wel steeds vaker als maaltijd geconsumeerd. Ook buiten Spanje worden de tapas als volledige maaltijd in veel restaurants geserveerd. Ook in Spanje zijn er trendy bars die de tapas hebben opgenomen in het menu als volledige maaltijd.

Verschil tussen de Spaande tapas en tapas in Nederland

Maar zit er dan verschil in tapas die in Nederland worden gemaakt en die in Spanje? Er zijn een aantal kleine verschillen.

Zo worden tapas in Spanje vaak gegeten als tussendoortje of kleine hapjes voor de hoofdmaaltijd. In Nederland echter zijn tapas vaak de hoofdmaaltijd. Het leuke aan tapas in Spanje is dat deze vaak worden gedeeld. Je besteld met een groepje en iedereen kan ervan mee eten.

Het is niet alleen gezellig, ook proef je zo van de verschillende soorten tapas. In Nederland bestelt iedereen voor zichzelf een bakje met twee of drie tapas en eet men niet uit het bakje van een ander.

Gevarieerd, verrassend en betaalbaar uit eten in Haarlem

In Haarlem tapas eten

Ook in Haarlem kun je lekker uit eten gaan en tapas eten, verschillende restaurants in verschillende delen van Haarlem serveren het Spaanse gerecht. Maar je kunt ook eten bestellen en het thuis laten bezorgen.

Gezellig als je met een groep vrienden bent om dan op deze manier van de tapas te genieten. We hebben een selectie gemaakt van verschillende restaurants op verschillende plekken in Haarlem waar je kunt uit eten.

Ga met ons mee langs een aantal verschillende restaurants om samen te ontdekken waar de lekkere tapas gegeten kunnen worden.
In het centrum van Haarlem gezellig midden in de stadsdrukte kun je genieten van authentieke tapas. Een prachtig gerestaureerd pand met een gezellige uitstraling en schitterende tapasgerechten.

Op het gezellige terras waar je zomer en winter kunt zitten kijk je uit op de kerk, met op de achtergrond een Spaans muziekje dat zorgt voor mediterrane sferen zodat je even weg bent uit de dagelijkse sleur.

Onder het restaurant is een intiem barretje waar je met een groep een compleet verzorgde avond kunt krijgen. De inhoud van de kaart………je raad het al heerlijke tapasgerechten uit Spanje.

Als het niet vers is komt het de keuken niet in, alles is gemaakt van heerlijke verse ingrediënten. Vers, goed van smaak, in het kort gewoon heerlijk genieten van tapas zoals ze worden gemaakt in Spanje.

Uitzicht over het water bij het eten van tapas

Bij dit restaurant aan het Spaarne in Haarlem eet je niet zomaar tapas. Het zijn tapasgerechten met een invloed van over heel de wereld. Het is daarom niet zomaar een tapasbar, maar een wereldgerechten tapasbar.

Vele tapasgerechten waarbij er ingrediënten zijn gebruikt die afkomstig zijn van over de hele wereld. Kun je geen keuze maken dan neem je gewoon de plank met de verschillende tapas, zo proef je van een aantal verschillende tapas. Je kunt hier heerlijk genieten aan de waterkant van heerlijke gerechten die met passie en zorg zijn bereidt.

Thuis genieten van heerlijke tappas

Uit eten de naam zegt het al doe je buiten de deur, maar je kunt natuurlijk ook tapas bestellen en thuis laten bezorgen. Zo hoef je niet naar het restaurant toe, maar komt het restaurant naar jou toe. De kwaliteit van de tapas is niets minder dan dat je in een restaurant zou gaan eten, vers wordt het snel bezorgd door een van de bezorgers.

Maar wist je dat je in Haarlem ook een winkel hebt waar je heel veel verschillende soorten tapas kunt laten thuisbezorgen? Een enorm assortiment aan tapas welke je kunt bestellen, met de sauzen en huisgemaakte Sangria erbij. Dit wordt wel een erg geslaagde avond of feest als je hier je tapas besteld. Om helemaal in de sfeer te komen kun je deze ook laten bezorgen in authentieke Spaande kommetjes van aardewerk of opdienschalen. Spanje haal je zo je woonkamer binnen.

Verschillende streken met iedere streek zijn eigen soorten tapas

Iedere streek heeft zijn eigen specialiteiten, als er tapas worden geserveerd in een authentieke tapasbar hangt dit vaak af van de lokale specialiteiten.

In het binnenland zullen de tapa’s meer me vlees zijn, aan de kust wordt er meer vis gebruikt. Vanwege de populariteit vind je het gerecht in veel Spaanse barretjes. In heel Spanje kun je ze bestellen als lunch of diner. De grootte van de porties is ook vaak heel erg verschillend, het is goed even om je heen te kijken voor je een halve of heel portie besteld.

Over het algemeen kunnen we stellen dat tapas een populair gerecht zijn geworden om een complete maaltijd van te maken. Ook in Haarlem zijn er meer dan genoeg verschillende restaurantjes die authentieke tapas verkopen, en waar je tapas kunt leren maken. Ook erg leuk om te doen. Heb je geen zin om de deur uit te gaan? Geen probleem, dan worden ze eenvoudig thuis gebracht. Probeer eens met vrienden of familie tapas te eten net zoals de Spanjaarden het doen, iedereen kan van elkaar proeven om zo veel mogelijk smaken te proeven. We weten zeker dat je het tapas vaker gaat eten in het mooie Haarlem.